Postat pe 21 septembrie 2003 în Predici

”Plecand de acolo, au trecut prin Galileea si nu voia ca cineva sa stie, caci ii invata pe discipolii sai si le spunea: Fiul Omului va fi dat in mainile oamenilor si il vor ucide, iar dupa ce il vor ucide, a treia zi va invia. Ei insa, nu intelegeau cuvantul si se temeau sa-l intrebe.

Au venit la Cafarnaum si cand erau in casa, i-a intrebat: Despre ce ati discutat pe drum? Ei insa taceau, caci pe drum discutasera unii cu altii despre cine este mai mare. Asezandu-se, i-a chemat pe cei doisprezece si le-a spus: Daca cineva vrea sa fie primul, sa fie ultimul dintre toti si slujitorul tuturor.”

Acest fragment evanghelic este cunoscut ca fiind cea de-a doua anuntare a mortii si invierii lui Isus. Vestirea patimii si invierii sale este paralela in Evanghelie cu revelarea mesianitatii lui Isus. Cu alte cuvinte, pe masura ce Isus se arata prin minuni (alungarea demonilor, vindecarea bolnavilor) ca fiind Fiul lui Dumnezeu, in acelasi timp se prezinta ca Mesia care va suferi. De aici apare si nedumerirea ucenicilor. Toti se indreptau spre Ierusalim. Isus facea minuni si putea chiar sa fie incoronat ca rege. Probabil ca si ucenicii visau la niste posturi de colaboratori apropiati ai regelui. Dar, tocmai Isus este cel care ii anunta ca Fiul Omului avea sa moara si sa invie a treia zi. Este o pedagogie prin care Domnul indreapta asteptarile gresite ale contemporanilor sai si ii pregateste pe ucenici pentru scandalul crucii. Isus arata sensul venirii sale in lume: ca sa mantuiasca lumea. Ori, aceasta are loc dupa planul divin si nu cel facut de oameni.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>