Postat pe 24 august 2003 în Predici

„Nu cumva vreti sa plecati si voi?” (In 6, 67)

De ce foloseste Isus aceste cuvinte dure la adresa ucenicilor? Pentru ca in discursul in care el se prezinta ca Paine a vietii, a reusit sa-i scandalizeze. O aprofundare a discursului ne va ajuta sa-i intelegem pe ucenicii dezamagiti.

?Atunci iudeii au inceput sa discute aprins intre ei, spunand: „Cum poate acesta sa ne dea sa mancam trupul sau?” Dar Isus le-a zis: „Adevar, adevar va spun: daca nu mancati trupul Fiului Omului si nu beti sangele lui, nu aveti viata in voi. Cine mananca trupul meu si bea sangele meu are viata vesnica si eu il voi invia in ziua de pe urma.”? (In 6, 52-54).

In ciuda dorintei de a intelege cat mai bine cuvintele lui Isus ne lovim de fiecare data de mister, asemenea iudeilor: „Cum poate acesta sa ne dea sa mancam trupul sau?”. Pentru cel care priveste insa cu ochii credintei, hranirea cu trupul si sangele lui Cristos inseamna participarea la viata divina. Sfantul Irineu ne ajuta sa intelegem misterul Euharistiei spunand: „Creatorul si Stapanul universului ia potirul creatiei si-l declara insusi sangele sau si declara ca painea creatiei este insusi trupul sau, cu care face sa creasca fiintele noastre”. Asadar cel care a creat cerul si pamantul si toate cate sunt nu are puterea sa ne dea sa mancam trupul Fiului Sau?

Pentru evanghelistul Ioan, sacramentul Euharistiei nu consta in mancarea unui cadavru, ci in participarea la omenitatea lui Cristos cel inviat. Dupa cum Cristos traieste in Tatal care este viu, la fel cel care il mananca pe Cristos va trai pentru El si prin El. Acesta este motivul pentru care Isus se identifica pe sine cu painea vie datatoare de viata.

Euharistia este darul prin excelenta facut noua, oamenilor. Prin jertfa sa pe cruce si prin invierea sa, Cristos ne impaca cu Dumnezeu. Aceasta lucrarea a sa de impacare a oamenilor cu Dumnezeu, Cristos ne-o ofera ca dar in sfanta Euharistie unde devenim partasi ai jertfei de impacare. De aceea „de fiecare data cand mancati aceasta paine si beti din acest potir, vestiti moartea Domnului pana la venirea lui!” (1 Cor 11, 26). Cine mananca trupul lui Cristos si bea sangele lui se impaca cu Dumnezeu prin jertfa unica adusa de Cristos, intra in comuniune cu Dumnezeu.

Euharistia este painea care ne transforma, ne indumnezeiste. Prin participarea la Trupul si Sangele Domnului, Dumnezeu vine sa locuiasca in sufletele noastre. Transforma fiinta noastra intr-o locuinta placuta lui.

„Cat despre Euharistie, multumiti astfel:

Mai intai pentru potir: Noi iti multumim, Tatal nostru, pentru sfanta vita a lui David, slujitorul tau. Slava Tie in veci!

Apoi pentru painea franta: Noi iti multumim Tatal nostru, pentru viata si pentru cunoasterea pe care ni le-ai revelat prin Isus, Slujitorul tau. Slava Tie in veci!

Nimeni sa nu manance si sa nu bea din Euharistia voastra decat cei botezati in numele Domnului; deoarece Domnul a spus in aceasta privinta: Sa nu dati ceea ce e sfant cainilor!”.

Intariti de cuvintele lui Isus, raspundem asemenea lui Petru: „Doamne, la cine sa mergem? Tu ai cuvintele vietii vesnice, iar noi am crezut si am cunoscut ca tu esti sfantul lui Dumnezeu” (In 6, 68-69).

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>