Postat pe 2 februarie 2003 în Predici

Sfanta Biserica ne propune misterele si invataturile sale nu numai prin vorbe , prin cuvinte, dar si prin diferite simboluri si imagini. Iata de pilda astazi : sfintaste si ne pune in mana lumanarea sfintita care nu este altceva decat simbolul lui Cristos, lumina lumii.Si cu o inteleociune deosebita Sfanta Biserica a pus aceasta sarbatoare pentru a inlocui o sarbatoare a paganilor pe care o petreceau purtand faclii in mana. Este vorba de Sarbatoarea Holdelor. Paganii spuneau in superstitiile lor ca Balaurul sau Pluto, stapanul Infernului, a rapit-o pe Prosperina, fiica lui Ceres, zeita holdelor.Iar mama indurerata pentru a o gasi a aprins numeroase faclii cautand-o nemangaiata prin munti si putiuri.

Aceasta este sarbatoarea pe care Biserica a inlocuit-o in ziua de azi prin sarbatoarea Intampinarii Domnului. Intr-adevar, natura, firea omeneasca fusese rapita si pierduta de catre Satana, stapanul Infernului.Dar asa cum Ceres nu a uitat de fiica sa la fel Providenta Divina ca o buna mama, nu a parasit natura omeneasca.Si ca sa-l gaseasca pe omul pierdut a aprins o faclie puternica care este Cristos Domnul devenit om. De aceea in Evanghelia de azi batranul Simeon il numeste pe Isus ” Lumina spre luminarea oamenilor „.

Femeia care a pierdut drahma si a aprins lumina pentru a o cauta peste tot nu este altcineva decat Dumnezeu care-l cauta pe omul pierdut, trimitandu-l in lume pe Cristos care straluceste ca o faclie, ca o lumina orbitoare. Dumnezeu l-a facut cunoscut pestorilor pe fiul sau printr-o lumina puternica care i-a incurajat in noaptea Craciunului. Prin lumina sralucitoarea a unei stele Dumnezeu i-a condus pe magi la Betleem, la Fiul Sau. Pe muntele Tabor, cand Cristos s-a schimbat la fata, ne spun evanghelistii ca fata sa stralucea ca soarele. Si insusi Mantuitorul spune despre sine : ” Eu sunt lumina lumii. Cine vine dupa mine nu va umbla in intuneric. Cata verme sunt in lume, Eu sunt lumina lumii. ”

Mai inainte de toate lumanarea pe care o tinem astazi in mana reprezinta foarte bine nasterea din vesnicie a lui Cristos din Tatal. Caci asa cum lumanarea aprinsa, sau soarele, sau un alt lucru care arde, da nastere la raze de lumina, tot asa Tatal i-a dat nastere Fiului sau pe acre il numim in Crez ” lumina din lumina ” din clipa in care El exista, adica din vesnicie. La fel, asa cum o lumanare se aprinde de la alta lumanare, si lumanarea care a dat lumina nu pierde nimic din lumina sa proprie, tot asa si Tatal nascandu-L pe Fiul sau din vesnicie i–a transmis intreaga sa natura fara ca El sa piarda ceva dintr-insa. De aceea spunem ca cele Trei Persoane ale lui Dumnezeu sunt egale intre ele.

In al doilea rand, lumanarea pe acre o tinem in mana reprez nasterea in timp a lui Cristos. Caci asa cum lumanarea este facuta din ceara pe care albinele o scot din substantele cele mai curate, din florile neatinse si frumos mirositoare, la fel trupul lui Cristos a fost plamadit ce cea mai frumoasa faloare a pamantului care a fost Preacurata Fecioara Maria.

Si in safrsit, lumanarea de azi simbolizeaza viata pamnteasca a lui Cristos. Asa cum o lumanare arzand se consuma incetul cu incetul, la fel Cristos s-a consumat necontenit prin posturi, drumuri obositoare, prin foame si sete, si la sfarsit prin moartea sa pe cruce. Asa cum falacara lumanarii lumineaza in jur si aprinde tot ce se apropie de ea, la fel Cristos a luminat omenirea ce zacea in intuneric prin sralucirea invataturii sale, a aprins pamantul si l-a incalzit de dragoste de Dumnezeu.

Dar sarbatoarea de astazi o cinsteste si pe Sfanta Fecioara Maria, cai sarbatoarea de astazi vine sa inlocuiasca inca doua sarbatori pe care paganii romani le petreceau cu faclii aprinse si cu mare fast tocami in luna februarie : sarbatoreau lupoaica care i-a alaptat pe Romulus si Remus, salvandu-le viata, si deasemenea zeita Junona care l-ar fi zamislit pe fiul sau Marte prin simpla atingere de o floare, si de aceea luna in care apar florle pe pamant poarta numele Martie. Desfiintand si inlocuind aceste sarbatiri ale paganismului, Sfanta Bisreica a cinstit-o pe aceea care l-a zamislit si l-a nascut pe Fiul lui Dumnezeu prin puterea Duhului Sfant si l-a alaptat la sanul ei.

Daca astazi am venit la biserica cu lumanari in mana, sa nu fie un lucru facut dintr-un simplu obicei, fiindca asa se obisnuieste sa se vina cu lumanari la biserica, dar sa ne insusim invataturile ceremoniei de astazi. Zadarnic tinem astazi in mana lumanarea care-L reprezinta pe Cristos lumina lumii, daca ne inchidem ochii in fata acestei lumi a lui Cristos si umbalm in intunericul pacatelor, al viciilor, al apucaturilor, al patimilor celor mai josnice. In acest caz am putea spune Tobia cel orb : ” ce bucurie mai am in viata, eu care zac in intuneric si nu vad starlucirea soarelui de pe cer ? ”

Daca Dumnezeu ne-a scos din intuneric, si ne-a adus la lumina, ne-a facut cunoscuta lumina credintei adevarate, sa umbalm ca niste copii ai luminii. Lumina invataturii lui Cristos sa calauzeasca viata noastra, pasii nostri, cuvintele noastre si faptele noastre. Urmandu-L pe Cristos lumina lumii, vom putea ajunge odata la lumina cea fara de sfarsit a Paradisului.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>