Postat pe 1 ianuarie 2003 în Predici

Pretutindeni oamenii isi ureaza unul altuia: “Un An Nou Fericit!”. Aceeasi urare o fac eu astazi urandu-va : “Un An Nou Fericit!”. Dar ce fel de fericire ne dorim si visam noi in noul an ? Fericire in familie, note bune la invatatura, succes la examene, sanatate, o casatorie reusita.Daca v-as ura in ziua de azi doar acestea, nu v-am urat un nou an fericit. Chiar daca vi s-ar realiza toate aceste dorinte nu ati fi in posesia fericirii. SE considera ca cel mai fericit om de fata pamantului ar fi fost Solomon, caci el a vazut cum i s-au implinit toate dorintele. Ca la urma sa traga aceasta concluzie : ” Am facut lucruri mari, mi-am zidit case, mi-am sadit vii, mi-am plantat gradini si livezi de pomi roditori, mi-am facut iazuri, am cumparat robi si roabe, am avut cirezi de boi si turme de oi mai multe decat avusesera cei care au trait inaintea mea la Ierusalim. Mi-am adunat bogatii imparatesti, am adus cantareti si cantarete, am ajuns mai mare decat toti ceilalti care fusesera inaintea mea la Ierusalim. Tot ce le-au poftit ochii le-am dat si inima nu mia-m oprit-o de la nici o bucurie. Apoi cand m-am uitat cu bagare de seama la tot ce am facut am vazut ca toate nu sunt decat desertaciune si goana dupa vant, caci nimic nu e trainic sub soare „. Oare nu ne-am urat si noi la inceputul anului trecut fericire ? Si ce-a fost anul trecut daca nu un drum presarat cu cruci si suferinte ?Cine poate pretinde ca a fost pe deplin fericit ?

Intr-o zi un om a avut curajul sa spuna ca este fericit. Acela era Albrecht,Principele Bavariei. Era logodit cu Agneza, cea mai frumoasa fata din Augsburg. In culmea fericirii calatorea intr-o zi de primavara cu o suita numeroasa pe o campie. Trecand pe langa casa unui taran a vazut scrise pe poata acestuia urmatoarele cuvinte : ” Eu cunosc crucea si suferintele, scriu aceste cuvinte cu creta. Daca este cineva care nu cunoaste acestea, sa stearga aceste cuvinte pe care le-am scris „. Printul, citind aceste cuvinte, a spus unui servitor : ” Du-te si sterge acele cuvinte. Eu sunt omul care n-are nici o cruce si nici o suferinta „. La putin timp dupa ce au fost sterse acele cuvinte, in goana calului s-a apropiat un om care i-a spus : ” Stapane, nu va ingroziti si fiti milostiv cu mine daca va aduc o veste rea. Mireasa inaltimii voastre a murit. A fost gasita inecata in Dunare. „Lovit ca de un fulger, printul a stat multa vreme neclintit. Inainte de a porni la drum a spus unui servitor : ” Du-te si scrie inapoi acele cuvinte despre ruce si suferinta ! ”

In ziua de azi o alta fericire v-o doresc. Aceea pe care ne-o da noua resemnarea si supunerea la vointa lui Dumnezeu.

Un bogat ii ura unui sarac la inceput de an : ” An nou fericit ! „. Dar cersetorul ii spuse : ” Imi doresti fericire ? In viata mea nu am avut o viata nefericita. Fericit am fost intotdeauna.” Bogatul i-a spus: “Cum poti sa afirmi aceasta, tu, un simplu muritor?”. ” Pentru ca toate dorintele mele mi s-au implinit intotdeauna. ” ” Cum asta ? ” ” Eu nu doresc niciodata decat ceea ce doreste Bunul Dumnezeu si orice s-ar intampla, voia lui Dumnezeu implinindu-se se implinesc si dorintele mele. ”

Va doresc acea fericire pe care ne-o da noua observarea poruncilor lui Dumnezeu. Despre Regele Ezechia scrie Sfanta Scriptura : ” El a facut ce este bine, ce este drept si adevarat inaintea Domnului sau. A lucrat cu toata inima pentru Casa lui Dumnezeu, pentru lege si pentru popor si de aceea a fost fericit „.

Va doresc acea fericire pe care ne-o dau noua faptele de dragoste si de mila fata de aproapele :iertarea unui dusman, un sfat bun celui aflat in greseala, o vizita la un bolnav…Dar mai presus de toate va doresc acea fericire pe care ne-o da noua o viata de credinta, de prietenie si de dragoste cu Dumnezeu.

In finalul acestei predici ma gandesc la batranul Tobia, la ceea ce i-a spus fiul sau atunci cand a plecat in calatorie : ” Calatorie placuta .Dumnezeu si ingerul sau sa te insoteasca in drumul tau. ” La fel va spun si eu dumneavoastra : ” Calatorie placuta in noul an, iar Dumnezeu si ingerul Sau sa va insoteasca in drumul dumneavoastra. „

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>