Postat pe 22 decembrie 2002 în Predici

Iubiti credinciosi!Dumnezeu are un plan pentru fiecare dintre noi .Un plan este totdeauna o mare rezerva pentru viitor.Iar planul lui Dumnezeu este pentru vesnicie.

Lecturile biblice pe care le-am ascultat, ne ajuta sa aprofundam.

Prima lectura ne prezinta o istorie foarte veche. Aceasta istorie ne permite sa-l intrevedem cu anticipatie, pe Mesia ca descendebt al lui David.Asadar, iata-l pe acest rege elaborand un plan al sau, omenesc, bun si pozitiv in sine, sa faca o casa Dumnezeului sau. Dar un profet, Natan, L-a ajutat pe David sa confrunte planul sau cu acela al lui Dumnezeu care este diferit.

Stim ca David a fost un pastor de oi, pe care Domnul l-a ales si l-a luat de la turma sa pentru a-l face regele poporului sau. Poporul lui Israel era un popor mic, cateva triburi inca seminomade, insa regele David s-a dovedit sa aiba mari capacitati. Intr-un timp scurt si-a infrant in razboi dusmanii, apoi si-a organizat bine poporul sau, si-a ales o capitala, Sion, si si-a construit aici uhn palat dintr-un material scump, lemn de cedru.

Si ca om recunoscator, ar fi voit sa se achite cumva fata de Domnul. Nu-i placea faptul ca locuia intr-un palat regal, in timp ce Arca Sfanta a aliantei, simbolul prezentei lui Dumnezeu in mijlocul poporului, era inca pastrata intr-un cort simplu. Trebuia sa aiba grija sa construiasca un templu maret pentru Domnul. Acesta era planul lui David.

Si David l-a consultat pe Natan.A avut parte de acel raspuns curios, in parte ironic si in parte plin de afectiune. Ca si cum Domnul i-ar fi spus : ” Chiar vrei sa-mi construiesti o casa ? Dar ce ti-ai pus in cap ? In schimb , iata ca eu voi fi cel care-ti vor construi o casa. ” Si cuvantul casa, in raspunsul dat de profetul Natan lui David, asuma o semnificatie speciala, nu atat de edificiu, cat de familie, neam, descendenta dinastie. Din punct de vedere istoric planul uman al lui David se va realiza un pic mai tarziu, fiul sau Solomon va fi cel care va construi un templu splendid Domnului. Dar si planul lui Dumnezeu vestit de profetul Natan se va realiza cava mai tarziu, din descendenta lui David se va naste Mesia, Isus mantuitorul, Regele regilor.

Aceasta constatare ne conduce drept la Evanghelia pe care am ascultat-o, unde alte persoane isi fauresc si ele planurilor lor omenesti.

Iosif, de exemplu, tatal adoptiv al lui Isus. Un tanar, cu o meserie buna la mana, care se gandeste sa-si intemeieze o familie. Dar evanghelistul ne spune ca era ” barbat din casa lui David „.Si acel Copil fiul Mariei care-i va fi incredintat, va primi ” tronul lui David tatal sau si va domni in veci peste casa lui Iacob „.

La inceput planurile lui Iosif erau desigur mult mai modeste, el nu si-ar fi imaginat niciodata dezvoltarea planului lui Dumnezeu.

In ceea ce o priveste pe Maria, noi nu-i cunoastem planurile. O stim logodita cu Iosif, intr-o perioada in care parintii aranjau totul in ceea ce priveste alegerile copiilor, dar nu apare clar daca Maria s-ar fi gandit sa-si intemeieze o familie. Cu siguranta cu nu se astepta la acel copil, care asa cum spune ingerul “ Acesta va fi mare si fiul Celui Preainalt se va chema „, va fi ” Cel sfant si Fiul lui Dumnezeu se va chema „.

Si in cazul ei , planul lui Dumnezeu depasea prevederile omenesti. Uimita, Maria nu poate decat sa-si dea consimtamantul , dar un consimtamant deplin. Cu cutremur si bucurie. Ea va spune : ” Iata slujitoarea Domnului, fie mie dupa cuvantul tau „. Prin al sau ” da ” Maria intra in planul lui Dumnezeu si si-l insuseste. Intra in mister si se lasa condusa de Dumnezeu.

Prin urmare iata situatiile umane ,planuri umane, care s-au intalnit si intersectat cu planul lui Dumnezeu.

Asa s-a intamplat si se poate intampla si cu noi. Chiar si cu oamenii din Parohia noastra. Ca si pe timpul regelui David si aici, nu exista o biserica adevarata dar intr-o zi oamenii au dorit si iata ca au construit-o si noi celebram in ea.

Daca atunci Domnul ar fi trimis un profet ca Natan, el ar fi putut spune celor din parohie, cu un ton oarecum ironic : ” Voi imi veti construi o casa ? Ei bine . Dar priviti ca eu sunt cel care va adun din casele voastre si va unesc aici in comunitate, eu fac din voi o comunitate de frati „.

Si de asemenea ar fi putut spune : ” Daca atunci cand va intoarceti la casele voastre simtiti nevoia de a va comporta bine, daca va simtiti mai calculati, mai senini, mai bine dispusi sa realizati si sa construiti familia si societatea noastra pe o munca cinstita, toate acestea se datoreaza pentru ca Eu va adun, va vorbesc va conving sa intrati intr-un plan mai mare… ”

Cam asa ar putea vorbi Domnul oamenilor din aceasta parohie, si din orice loc in care sunt crestini care se organizeaza intre ei.

Prin urmare fiecare dintre noi are un anumit numar de planuri, uneori bune, dar uneori limitate numai la acest pamant, ba chiar impregmate de egoism. Cunoastem egoismul copiilor, al imaturilor, care sunt incapabili de generozitate. Ne simtim ispititi sa cautam castiguri, bani, avantaje. De aceea avem nevoie sa ne confruntam cu Dumnezeu, cu Dumnezeul Adventului.

Isus vine sa ne propuna acel plan al sau, al Imparatiei, al vietii crestine. Vine sa ne propuna un evantai de obiective, avand in varf valorile spiritului, solidaritatii, iubirii. Si asteapta sa ne facem planul nostru .

Cel care traieste din amintiri devine batran. Cel care traieste din planuri ramane tanar. Cel care se plaseaza in planul lui Dumnezeu intra in vesnicie.

De Craciun, Dumnezeu vine in masura in care il primim, ii facem loc planului sau, ii facem loc in viata noastra. DE aceea sa ne dispunem, sa armonizam micile noastre calcule umane cu planul grandios al lui Dumnezeu.

De Craciun Dumnezeu are ceva sa ne intrebe, asteapta darul nostru de Craciun. Atunci cand in familie se fac daruri , problema consta in a intelege ce doresc cei dragi ai nostri, pentru a nu face daruri inutile sau care nu sunt dorite. Intr-un fel cam asa se intampla si cu Dumnezeu. Ce asteapta Domnul de la noi ? Exista o modalitate de a sti aceasta : El vorbeste prin constiinta. Sa cautam sa potrivim potentialul nostru pe unda glasului constiintei. Aceasta ca sa nu gresim calculele. Pentru ca spune un minunat proverb : ” Acela care socoteste fara Dumnezeu nu stie aritmetica „.

Pe scurt Domnul asteapta ” DA-ul ” nostru generos, similar cu cel al Mariei.

Adaugă un comentariu

Poţi folosi aceste tag-uri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>